Veel gestelde vragen omgevingsvergunning

Veel gestelde vragen met betrekking tot vergunningsaanvragen vindt u hier. Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.

Hoe weet ik of mijn verbouwing vergunningsplichtig is?

U kunt dit bekijken op www.omgevingsloket.nl. Hier word middels een vragenlijst bepaald of uw verbouwing vergunningsplichtig is. Men noemt dit een vergunningscheck. Als vanzelfsprekend kunnen wij de vergunningscheck ook voor u uitvoeren.

Ik vind een omgevingsaanvraag maar duur, en wat heb ik er aan?

Maar al te vaak moeten we inspringen bij verbouwingen waar zonder omgevingsvergunning wordt gewerkt. De opdrachtgever wordt door de gemeente gesommeerd om alsnog een aanvraag in te dienen en tot er een vergunning wordt verleend het werk te staken. Het is dus handig om vooraf te bepalen of een vergunning nodig is. Wanneer alleen de vergunningsplichtige onderdelen van een verbouwing worden aangevraagd, in plaats van de complete verbouwing, vallen de kosten vaak erg mee. Bedenk dat na het verlenen van een aanvraag, omwonende geen bezwaar meer kunnen maken omtrent de verbouwingsplannen. De kosten van een legale verbouwing kunt u verreken met de verkoopwaarde van het pand. Zo verdiend een omgevingsaanvraag  zichzelf dus weer terug.

Kan ik zelf een omgevingsaanvraag indienen?

Dat kan. Wanneer u zelf een aanvraag indient moet u er rekening mee houden dat er verschillende bescheiden gevraagd gaan worden. Dit zijn onder andere plattegronden, aanzichten en constructieve tekeningen. Het indienen gaat via het omgevingsloket en middels een digiD code. houdt rekening met de leges die de gemeente aan u gaat doorrekenen.

Wat kan ik verwachten als DAW de omgevingsaanvraag regelt?

Wanneer wij de aanvraag voor uw verbouwing indienen, nemen we de complete aanvraag van u over. We meten de bestaande situatie in en werken deze uit op tekening. De nieuwe situatie wordt uitgewerkt en getoetst aan o.a. het bouwbesluit en welstandseisen. We dienen alle benodigde bescheiden in bij de gemeente en zijn het eerste aanspreekpunt mocht de gemeente nadere informatie willen. U heeft er zelf dus geen omkijken meer aan.

Wat zijn de kosten van een aanvraag?

Dat kan nogal uiteenlopen. De aanvraag van een dakopbouw is natuurlijk stukken eenvoudiger dan een complete nieuwbouwwoning. Vraag daarom een geheel vrijblijvende offerte aan.

Kan ik mijn verbouwingsplannen met jullie doornemen?

Natuurlijk, U kunt voor bouwkundige vragen bij één van onze bouwkundig adviseurs terecht. Geheel vrijblijvend bekijken we of uw verbouwingsplannen haalbaar zijn en wat het beste vervolgtraject is. U bent van harte welkom op ons kantoor op de Penningweg 79c te Zaandam (voordeur PeMa). Wanneer u al tekeningen hebt van de bestaande situatie, is het handig om deze mee te nemen. 

Ik ben al aan het verbouwen, maar de gemeente heeft de bouw stilgelegd, wat nu?

Het is altijd vervelend als een bouwproject wordt stilgelegd. De aannemer haalt zijn planning niet en u kunt uw woning niet betrekken. In deze situatie is het noodzaak dat er snel wordt gehandeld. DAW neemt in dit geval met spoed de situatie op en zet de eerste stappen naar het hervatten van de werkzaamheden.  Dit kan betekenen dat een eventueel ontbrekende vergunningsaanvraag alsnog wordt ingediend.