Vragen bouwkundige keuring

Hier behandelen we enkele van de meest gestelde vragen die betrekking hebben op een bouwkundige keuring. Mocht uw vraag niet behandeld worden, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen en staan we u graag te woord.

Wat is het verschil tussen een bouwkundige keuring en een inspectie?

Als je naar de betekenis van het woord gaat kijken, is er geen verschil tussen de twee. In de praktijk maken we een klein onderscheid. Als er gevraagd wordt om een pand te bekijken, zonder dat er problemen bekend zijn, noemen we dit een keuring. Wanneer we specifiek voor een probleemsituatie worden gevraagd, noemen we dit een inspectie. Denk bijvoorbeeld aan een scheurinspectie.

Waar letten jullie allemaal op tijdens een bouwkundige keuring?

Wij nemen zo veel mogelijk elementen mee tijdens de keuring. Zo kijken we naar:

 • De daken, dakkapel, dakramen en schoorstenen
 • Goten, hemelwaterafvoeren en overstekken
 • De voor- achter- en zijgevels
 • Kozijnen, ramen en de beglazing
 • De kelder en kruipruimte (mits toegankelijk)
 • Wanden, plafonds en binnenkozijnen
 • Natte ruimte zoals toilet en douche
 • Afvoeren, riolering en waterleidingen
 • Verwarmingsinstallatie
 • Gas en elektra installatie
 • Ventilatie
 • en Overige bebouwing zoals schuurtjes, carports ed.

We bekijken dan of de onderdelen vrij zijn van schade, goed zijn bevestigd, deugdelijk werken en naar behoren functioneren. Ook houden we rekening met de veroudering van materialen. Wanneer we zien dat een bepaald onderdeel binnenkort aan vervanging toe is, zullen we dit opnemen in ons rapport. Een keuring is een visuele waarneming. Dit houdt in dat we geen meubels gaan verplaatsen en geen sloopwerkzaamheden uitvoeren. We hebben meetapparatuur bij ons om bijvoorbeeld vocht in wanden te kunnen constateren. Zo zijn we in staat om lekkages op te sporen terwijl het al tijden niet meer heeft geregend. 

Kijken jullie ook naar de fundering?

Een bouwkundige keuring is een visuele keuring. Omdat de fundering onder de grond ligt, kunnen we deze niet bekijken en doen hier dus geen uitspraak over. In veel gevallen kunnen we wel een afgeleide conclusie trekken aan de hand van een lasermeting. We bekijken dan middels een laser naar de scheefstand van het pand. Wanneer de woning scheef blijkt te staan en er zijn scheuren in het metselwerk of stucwerk die wijzen op een slechte fundering, dan kunnen we u wel verder op weg helpen met de juiste adviezen.

Wie is er aanwezig bij een keuring?

Dat verschilt per keer. Soms is de verkopend makelaar aanwezig, dan weer de verkopende partij. In ieder geval is het altijd handig als de aankopende partij aanwezig is. Tijdens de keuring kunnen we dan een toelichting geven van de bevindingen en eventuele vragen meteen doornemen. 

Hoe lang duurt een keuring?

Dat verschilt per woning. Maar u kunt rekenen op een uur tot anderhalf uur. Het spreekt voor zich dat een appartement in een flatgebouw sneller gekeurd is, dan een vrijstaande woning waarbij ook het dak en de kruipruimte geïnspecteerd moet worden. Ook hebben we meer tijd nodig wanneer het pand in een slechte conditie verkeert. We proberen dan zoveel mogelijk informatie te vergaren om een duidelijk rapport op te stellen en een goed advies uit  te brengen. 

Zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting?

Ja, wanneer de bouwkundige keuring wordt uitgevoerd voor het verlenen van een hypotheek voor de aankoop, verbetering of onderhoud, zijn de kosten aftrekbaar. Wanneer de bank, naast een taxatierapport, ook vraagt om een bouwkundige keuring, is deze aftrekbaar. Wel moet er een verband zijn tussen het laten uitvoeren van de keuring en het verlenen van de hypotheek met of zonder NHG. Vraag dit dus altijd even na bij uw hypotheekadviseur.

Wilt u nog iets weten wat niet staat beschreven in vragen bouwkundige keuring, neemt u dan gerust contact met ons op.